Puštík obecný

Tato středně velká zavalitá sova s velkou kulatou hlavou a tmavýma očima je nejběžnější sova ČR. Je to stálý pták rozšířený po celé Evropě kromě Islandu, Irska a severní Skandinávie. Oblíbené prostředí, ve kterém puštík žije jsou listnaté a smíšené lesy, ale zahnízdí i v blízkosti lidí v parcích, alejích starých stromů, na půdách a velmi ochotně

hnízdí i v budkách. Hnízdění začíná již v polovině dubna a je jednou do roka. Snůška obsahuje 3-5 bělavých vajec. Nejčastější potravou jsou hraboši.

Dozvěděl jsem se, že nedaleko místa, kde bydlím je dutina ve starém stromě, kde by měl puštík hnízdit. Tak jsem se tam 22.3. vypravil a dutina byla opravdu obsazená. Samice zahřívala dvě vajíčka. Nechtěl jsem ji rušit a co nejdříve jsem se z místa vytratil. Vrátil jsem se sem 7.4. a v dutině už bylo vajíček pět. Opět jsem co nejdříve opustil místo a chtěl jsem se vrátit až budou puštíci vylíhlí. O dvacet dní později už bylo v dutině živo, čtyři krásní ochmýření puštíci. Na mláďatech byl vidět velikostní rozdíl podle stáří vajíček. S povzdálí slyším varovné volání a to je signál pro udělání dokumentační fotky a rychle se vzdálit. Chtěl jsem puštíky vidět při opouštění dutiny a tak jsem se na místo vrátil ještě jednou. I když počasí nebylo nic moc a každý den vydatně pršelo, tak jsem se 21.5. vrátil k dutině. Byla ale prázdná. Pozdě, řekl jsem si, ale najednou jsem si všiml, že dva puštíci se zdržují v blízkosti dutiny. Měl jsem velkou radost, že hnízdění bylo úspěšné. Udělal jsem pár fotek, popřál mladým puštíkům hodně štěstí do života a vrátil se domů. Doufám, že příští rok bude v dutině zase živo. 

DSC_0139 kopie

Reakce

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>